Two Weeks of Well-Being

Al maanden gaan veel krantenkoppen over de mentale gesteldheid van studenten. De koppen luiden: “Geestelijke gezondheid van studenten verslechtert: ‘Ze worden gek op hun kamertje’, “Samenleving onderschat veerkracht van studenten tijdens corona” en ga zo maar door. Hoe is dit voor de leden van SV Circumflex? De meeste studenten van Circumflex wonen op huizen met huisgenoten, maar ook veel van onze leden wonen in studio’s op zichzelf. Studenten vinden boodschappen doen een uitje in deze lockdown.

Vorig jaar rond deze tijd was het begin van een periode die niemand zo lang achtte te duren. We hadden net een drukke periode achter de rug. InMosae, een driedaags feest ter viering van onze prachtige Sociëteit, een week vol feest tijdens carnaval en kwamen we net terug van onze prachtige skireis in het verre Risoul. Op maandag stonden jaarclubs op de kroeg, op woensdag disputen, op donderdag commissies en om het weekend in te luiden op vrijdag een koud biertje op de Vrimibo. We vonden dit vanzelfsprekend.

Nu zitten we alweer één jaar thuis. We volgen onze tutorials, colleges en practica nog steeds online en hebben we zoom eigen gemaakt. Terwijl het studentenleven bestaat uit nieuwe mensen leren kennen en fysiek ontmoeten. Al deze aanpassingen vergen steeds meer van de mentale gesteldheid van de studenten. Uit een enquête van Caring Universities, een initiatief van vier Nederlandse Universiteiten, bleek dat studenten zich slechter kunnen concentreren, zich eenzamer voelen en een onduidelijkheid ondervinden over wat deze situatie betekent voor hun studie.

Zeker voor de eerstejaars studenten die nog niet hebben mogen proeven van het studentenleven is het zwaar. Hoe ontmoet je nieuwe mensen in een nieuwe stad als je geen plek hebt om ze te ontmoeten? Er is in een lockdown niet zoveel mogelijk, maar als vereniging proberen we te kijken naar wat er wél mogelijk is. Voor onze eerstejaars hebben we online novitiaatsborrels georganiseerd, maar ook brengen eerstejaars om de paar weken maaltijden rond die bereid worden door commissies. Zo namen onze leden massaal 200 poké bowls, 145 burrito’s, 147 buddha bowls, 65 gezonde kapsalons, 137 lasagna’s en 135 Thaise salades.

Naast de activiteiten voor de eerstejaars organiseren we ook online activiteiten voor de gehele vereniging. Zo hebben we een “Beer Olympics” georganiseerd, waarbij huizen  via zoom met elkaar konden concurreren en borrelen. Daarnaast was er tijdens InMosae op 11 februari een Silent Disco bij de leden thuis, waarbij er 345 koptelefoons verspreid waren door heel Maastricht. Men kon genieten van de hitjes van onze resident DJ’s. Op 14 februari stonden onze eigen leden in het zonnetje. De Valentijnsdag Rozenactie: leden konden rozen voor elkaar bestellen en daar een boodschap bij hangen. Zo kon je voor je vrienden, huisgenootjes of geliefde een roos laten bezorgen. Boodschappen zoals: “Omdat ik trots op je ben”, “ik ben zo blij met jou” of “Fijne Valentijnsdag” kwamen voorbij.

De afgelopen twee weken zijn we actief bezig geweest met de “Two Weeks of Well-Being”. Deze weken zijn van start gegaan op 8 maart. In deze weken organiseerde Circumflex iedere dag activiteiten in het idee van welzijn van onze leden. Zo was er op de maandagen een pandenloop langs alle oude panden van Circumflex, werd er bij ieder pand door een Sociëteitscommissaris de geschiedenis uitgelegd en werd er koffie geschonken op De Kaap door Specters Coffee en ging er bij elk kopje koffie donaties naar Make a Wish Nederland (€185,-). Daarnaast konden we de afgelopen weken ook weer sporten, dus was er 2x per week een voetbaltraining, een gratis bootcamp door onze partner MDC WEL en een online yoga workshop verzorgt door Yoga Maastricht. Ook verzorgde Mr. Smith een online cocktailworkshop en Chef Balou een online kookworkshop. Allemaal lokale, jonge ondernemers, waarvan ook een aantal leden van Circumflex zelf.

Tot slot, heeft een van onze leden, Fleur Volmer, een platform opgezet om steun te bieden aan jongeren. #samenvoordejongeren is een platform waar coaches hun hulp helemaal gratis aanbieden. Zij zien ook in dat corona een stille ramp is onder jongeren en zij willen er voor jongeren zijn, gewoon door naar hen te luisteren. Een super initiatief!

Het staat buiten kijf dat het betreurend is dat onze jaarlijkse tradities gedurende de pandemie aangepast of niet plaats vinden, maar we maken er het beste van. Zorg dat je geniet en wees lief voor elkaar. Het studentenleven zal wederkeren. Daar zijn we van overtuigd.

Lees hier het artikel van de Observant over de Two Weeks of Well-Being: https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/19501/Sociaal-contact-frisse-buitenlucht-en-een-geschiedenisles